April 1927 - Groene Bedstee - Mariëndaal - Arnhem
Vlnr: In kinderwagen Kees Borger (ca. 8 maanden oud), de moeder Cornelia Borger - van 't Geloof (ca. 32 jaar) en Loes van 't Geloof - van Roon (schoonzuster van Cornelia - vrouw van Adriaan van 't Geloof).
Mariëndaal
Mariëndaal is een landgoed (wij thuis noemden het altijd gewoon het bos) dat tussen Oosterbeek en Arnhem ligt en deel uitmaakt van Mariënborn-Zuid (Mariëndaal, Boschveld, Lichtenberg). Via de wijk Heijenoord (waar Cornelis en Cornelia Borger sinds 1926 woonden) loop je het bos Mariëndaal vanaf de Heijenoordseweg (of via RMC Groot Klimmendaal) in om na een kleine wandeltocht het bos weer uit te lopen in Oosterbeek.
Een heel bekend onderdeel van het landgoed de zgn. "Groene Bedstee", een ruim vierhonder meter lange berceau van haagbeuken, aangelegd in 1856.
Voor de familiegeschiedenis van deze Borger een hele markante plaats, want een deel van die geschiedenis heeft zich hier rond en om afgespeeld.
Cornelis en Cornelia waren "buren"
Uit een reconstructie blijkt dat
de grootvader en vader van Cornelis banden hebben gehad met het landgoed Mariëndaal en Lichtenbeek. Zo is de vader Hermanus geboren op de Amsterdamsche weg in Arnhem (maar het betreft hier een huis in de buurt van het huidige Papendal/West End bij Lichtenbeek). Voor en na de geboorte van Hermanus verbleef het gezin Borger in Diependal dat terug te vinden is op landgoed Mariëndaal.
We weten dat de ouders van Cornelis een huis hebben gehad aan de Schelmseweg in Oosterbeek en dat hij hier mogelijk geboren is. Aan de overkant van dit huis in het dal staat Huis Mariëndaal waar Cornelia werkte.
Ze waren dus praktisch buren en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze elkaar hier in Mariëndaal zijn tegengekomen.
Mariëndaal zal een bekend en geliefd landgoed (bos) blijven voor de familie Borger. Bijna zou gezegd kunnen worden, welke generatie heeft er niet gespeeld of gewandeld. Zo is er een hele mooie foto uit 1927 van mijn oma Cornelia met haar zoon Cornelis en haar schoonzuster Loes bij de Groene Bedstee op dit landgoed.
Toen in het onderzoek duidelijk werd dat dit landgoed nadrukkelijk aanwezig is in de familiegeschiedenis verklaarde dat ook de aanvankelijke heen en weer beweging tussen Arnhem en Oosterbeek. Door dit landgoed loopt de gemeente grens.
© zonder toestemming mag deze foto niet gedownload, gekopieerd of op welke manier dan ook gebruikt worden,